Over mij

Welkom op mijn fotoblog!

Wie ben ik?

Voor degenen die niet weten wie achter dit fotoblog zit, zal ik mij even voorstellen. Mijn naam is Petra Kugel. Ik woon in het mooie Oldambt, een streek in het oosten van de provincie Groningen. Begin 2013 heb ik een nieuwe passie ontdekt: fotografie. Met mijn fotoblog wil ik deze passie met jou delen. Naast deze passie deel ik hiermee ook mijn liefde voor de streek Oldambt. Uiteraard beperk ik mijn fotografie niet alleen tot de streek Oldambt. Er zijn veel meer leuke dingen die de moeite waard zijn te fotograferen en op mijn fotoblog met jou te delen. Ik hoop dat je veel plezier beleeft bij het bekijken van mijn fotoblog.

Hoe is mijn passie voor fotografie ontstaan?

In januari van 2013 trok ik voor het eerst erop uit met mijn camera. Ik merkte dat ik met het fotograferen volledig met mijn aandacht bezig was met de dingen om mij heen, het landschap en wat daarin leeft. Hiermee kon ik andere zaken helemaal vergeten. Voor mij zijn dat de momenten in het hier en nu geworden. Deze momenten doen mij goed. Daarnaast is het zo dat wanneer ik intensief mijn omgeving observeer, ik veel dingen zie die ik anders als vanzelfsprekend heb ervaren. Mijn omgeving krijgt hiermee iets speciaals. En juist dat speciale probeer ik vast te leggen.

KiekArt

Mijn fotoblog heb ik KiekArt genoemd. Deze naam bestaat uit twee delen ‘kiek’ en ‘art’. Als rasechte Groninger leek het mij leuk om mijn blog een Gronings ’tintje’ te geven. ‘Kiek’ komt van kieken, wat in het Nederlands kijken betekent. ‘Kiek’ komt tevens weer terug in de op dit blog van toepassing zijnde woorden: kiekploatje (foto) en kiekkaaste (kijkhut).

Met ‘art’ geef ik aan dat ik juist dat speciale wat ik zie in mijn foto’s terug wil laten komen. Ik hoop dat ik je het gevoel kan meegeven dat een foto, een speciaal moment voor mij is geweest.

Wat of waar is ‘Oldambt’ eigenlijk?

Oldambt is het streek tussen de oude Ommelanden en Westerwolde in Oost-Groningen. Misschien ken je het begrip ‘graanrepubliek’? Hiermee wordt dus Oldambt bedoeld. Het Oldambt kenmerkt zich onder andere door de weidse polderlandschappen. In het voorjaar bloeien met name in dit gebied de koolzaadvelden volop. Je kent het vast wel: niets is zo veranderlijk als weer. En dat maakt deze streek zo bijzonder. Door de combinatie van weersomstandigheden en de openheid en weidsheid van dit gebied krijg je soms de indruk dat het landschap van het ene op het andere moment verandert. Rust en ruimte wordt in relatie tot dit gebied veel gebruikt. Dat is ook de reden dat je op de akkers veel diersoorten aantreft.

Maar Oldambt is meer dan alleen een polder. Met dank aan Stichting Het Groninger Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer kent dit gebied een aantal natuurgebieden.

Dollard

Op de grens van Nederland en Duitsland ligt het beschermd natuurgebied de ‘Dollard’. Zowel het Nederlandse als het Duitse deel is een natuurbeschermingsgebied. De Dollard bestaat uit kwelders, slikken en wadden. Het gehele jaar door komen hier vele soorten vogels in grote aantallen op af. Wat dit gebied zo uniek maakt, is dat de Dollard een belangrijk rustgebied is voor de gewone zeehond. Deze zeehonden krijgen hun jongen op de zandbanken in de Dollard, waar ze de jongen ook opzogen.

Tjamme

Bij Beerta ligt het mooie natuurgebied ‘De Tjamme’. In de Tjamme zijn moerassen, graslanden, open water en bos. Naast de Schotse Hooglanders zie je hier allerlei soorten water- en weidevogels.

Midwolderbos

Achter het landgoed de ‘Ennemaborgh’ in Midwolda ligt het Midwolderbos. Naast dit bos heeft dit gebied een nat en moerassig karakter. Het lijkt op een steppengebied met enkele natuurplassen. De Konikpaarden zorgen ervoor dat dit gebied op een natuurlijke wijze wordt beheerd. Dit gebied heeft een grote aantrekkingskracht op allerlei soorten vogels en zoogdieren, zoals de das.

Wat nog meer?

In 2005 zijn grote delen van de landbouwgronden onder water gezet; het Oldambtmeer. In en rondom het Oldambtmeer worden woongebieden, bekend als de Blauwestad, aangelegd. De ontwikkeling van deze woongebieden stagneert op dit moment, maar de natuur daarentegen ontwikkelt zich snel. Hopelijk zet zich deze natuurontwikkeling naar de toekomst door en kan dit gebied met het Midwolderbos en de Tjamme worden ‘verbonden’.

Hoe vind je dit fotoblog?

Dit fotoblog is door mij gemaakt voor jou. Graag wil ik weten wat je van mijn blog vindt. Wil je feedback geven? Kom er vooral mee. Mijn doel is een fotoblog te maken dat voor jou en voor een ieder ander erg toegankelijk is.

Ik wens jou heel veel kijkplezier!

Petra Kugel

Bij mijn favoriete plek: de Dollard

5 gedachten over “Over mij

 1. Hallo Petra,
  weer genoten van jouw ontmoeting met een jagende buizerd. Fraaie foto’s en een leuk verhaal erbij! check….. 🙂
  Is een nieuwsbrief een optie? Kan ‘iedereen’ zich inschrijven en blijft dan automatisch op de hoogte van de veranderingen van jouw site…
  Groet uit het winterse Stieltjeskanaal,
  Geert

 2. Goedemorgen,

  Ik kwam uw site tegen via een tweet, die ik opmerkte. Mooie site. Als u eens wat mooie natuurfoto’s (met een klein verhaaltje) wilt plaatsen op de groene internetkrant van de regio (westerwoldegroen), dan bent u van harte welkom, uiteraard wordt dan uw naam en site vermeld.

  Mvg

  Ankie Voerman
  Redacteur WesterwoldeGroen.nl

  • Goedemorgen,

   Heel erg bedankt voor uw aanbod om iets op WesterwoldeGroen.nl te plaatsen. Ik kijk zelf ook regelmatig op uw site. Een hele mooie en informatieve site. Ik zal het daarom juist erg leuk vinden iets te plaatsen. Ik houd uw aanbod in mijn achterhoofd. Als ik weer eens iets leuks onderweg tegenkom, zorg ik dat u het ook voor uw site krijgt. Daarnaast mag u mij ook altijd benaderen als u iets leuks op mijn blog ziet, wat u graag voor uw site wilt gebruiken. In overleg met u zorg ik dat u het op de juiste wijze krijgt aangeleverd.

   Fijne dagen gewenst.

   Vriendelijke groet,
   Petra Kugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *