De muis

De meeste mensen zullen niets hebben met muizen. De een is er bang voor en een ander associeert het diertje alleen met vraatschade. In de meeste gevallen is de muis dus niet gewenst, waarbij ik mij in het laatste geval er meer bij kan voorstellen.

De muis vind ik een leuk diertje om te zien. Een enigszins spits snoetje, de lange snorharen en de oortjes maken dat de muis naar mijn mening een schattig diertje is. Natuurlijk weet ik dat met name boeren ook schade ondervinden van grote aantallen muizen en dat muizen in dat opzicht niet erg schattig zijn. Aan de andere kant is het wel zo dat wanneer de muizenstand goed is dit weer gunstig is voor een aantal vogelsoorten, zoals de velduilen en de kiekendieven.

Muis verkent de omgeving

Voorgaande jaren was kennelijk de muizenstand goed. In onze polders hadden de roofvogels goede tijden. Vanuit de lucht ontgaat het scherpe zicht van deze vogels niets. Voor een muis betekent dat, zodra hij zich uit zijn hol begeeft, hij zich in gevaar bevindt. De muis weet dat maar al te goed en is daarom altijd erg alert. Voordat de muis uit zijn hol komt, zal hij eerst de omgeving verkennen op eventuele gevaren, waarna hij heel zich heel snel boven de grond voortbeweegt.

Dit jaar had ik de indruk dat er minder muizen waren en dat niet alleen doordat ik het idee had dat er ook minder roofvogels dan andere jaren zijn. Mijn indicatie hiervoor is mijn hond Sam. Sam is verzot op het zoeken naar muizen. Als wij wandelen, speurt hij de bermen af naar muizen. Al zie of hoor je niets, maar Sam weet ze gegarandeerd te vinden. Met alle vier de poten van de grond springt hij door de berm in de hoop een muis te kunnen pakken. Even voor de hardcore dierenvrienden onder ons; de muizen zijn Sam toch te slim af. Je ziet alleen een zwarte hond al speurend en koddig springend door de berm. Als Sam haast zeker weet dat de muis niet ver weg kan zijn, wil hij ook nog met zijn poot voelen om er zeker van te zijn dat hij de muis toch echt niet heeft gemist. Het is alleen een hilarisch gezicht, je hebt een hond die lekker bezig is en na zo’n wandeling ook echt uitgeteld is. Echter dit jaar merkte ik aan Sam dat er weinig te speuren viel. Heel af en toe blijft hij staan ruiken, maar dat is alles. Het in de berm springen, zoals hij verleden jaar nog heeft gedaan, is er dit jaar niet meer bij. De bal is nu zijn beste tijdverdrijf.

Muis verborgen in een stapel hout

Misschien niet voor de boeren, maar wel voor een aantal vogelsoorten hoop ik dat de muizenstand na dit jaar weer beter wordt. Een aantal vogelsoorten kunnen dat wel gebruiken, zeker nu er dit voorjaar ook door de vogelgriep slachtoffers te betreuren zijn. Zodra Sam weer meer aandacht heeft bij wat er zich in de berm afspeelt dan bij zijn bal, weet ik genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *