Workshop vogelfotografie

Ondertussen fotografeer ik nu een jaar of twee. In die tijd heb ik gemerkt dat ik bij het fotograferen van onder andere vogels tegen bepaalde problemen aanloop, zoals de juiste belichting, scherptediepte en onscherpe foto’s. Ach ja, veters strikken heb ik ook eerst via een ander moeten leren. Dus dacht ik dat een workshop op het gebied van vogelfotografie mij vast verder zou kunnen helpen. En als je het al over vogelfotografie hebt, kom je al snel bij niemand minder dan Han Bouwmeester terecht.

In een van zijn mooie schuilhutten biedt Han Bouwmeester aan geïnteresseerden een miniworkshop aan. Het fijne van zo’n workshop is, dat je niet eerst hoeft te zoeken naar vogels om het geleerde in de praktijk te brengen. De vogels zijn aan de schuilhut gewend en vliegen zo nu en dan aan de lens voorbij. En dat Han Bouwmeester goed is in zijn vak, bleek wel tijdens de workshop. Hij wist echt ontzettend veel over de vogels, het gedrag en het fotograferen ervan. De rode draad in zijn verhaal was wel het respect voor de natuur en de dieren die erin leven. Juist dat kon ik echt waarderen.

Bij de workshop krijg je trouwens de theorie nog in boekwerk aangeboden. Hierin schrijft Han Bouwmeester onder andere het volgende: “Een kennis van mij heeft als lijfspreuk ‘als een foto niet scherp is, noem je het gewoon kunst’“. Ik hoop toch dat ik de theorie in de praktijk weet toe te passen. Om al mijn foto’s uiteindelijk toch maar ‘kunst’ te gaan noemen…. het lijkt misschien interessant…. tja.

Hieronder volgt een impressie wat we tijdens de workshop hebben gezien en gefotografeerd.

Gaai: reflectie in het water

Gaai

Bonte specht

 

Bonte specht

Boomklever: in zijn bekende houding

Boomklever: op zoek naar....

Boomklever

Boomklever

Roodborst

Roodborst

Roodborst

Roodborst

Koolmees: reflectie in het water

Koolmees: reflectie in het water

Koolmees

Koolmees

Vink: reflectie in het water

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pimpelmees

Heggenmus

Woelmuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met dank aan Han en Leo voor deze leerzame en supergezellige dag.

 

2 gedachten over “Workshop vogelfotografie

 1. Gave serie Petra,
  ik zie dat je het geleerde direct in de praktijk gebracht hebt. Mooi hoor!
  Han Bouwmeester is een hele goede fotograaf en een heel aardige vent.
  Hij heeft op een aantal mooie locaties diverse ‘fotohutten’.

  Groet uit het altijd zonnige Stieltjeskanaal,
  Geert

 2. Al is het niet mijn favoriete onderwerp. Ik vind de oogst wonderschoon, zowel technisch als kwa plaatje… Mooi werk, Petra!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *