De magische uren

Wat zijn eigenlijk magische uren? De magische uren zijn de momenten op een dag tijdens de zonsopkomst en zonsondergang. Deze uren worden ook wel het blauwe uur en gouden uur genoemd. Deze benamingen hebben alles te maken met het licht op deze momenten van de dag en de sfeer van de omgeving.

Het blauwe uurtje is namelijk het moment net voordat de zon opkomt of net nadat de zon is ondergegaan. De lucht heeft dan veelal een blauwe kleur. Onderstaande foto heb ik heel vroeg in de ochtend, voordat de zon opkwam, aan het Lauwersmeer gemaakt. Je ziet dat de kleur blauw in de lucht en omgeving overheerst.

Het blauwe uur aan het Lauwersmeer

Nadat de zon in de ochtend is opgekomen en voordat de zon ’s avonds ondergaat, lijkt het net of het licht iets warmer is. De omgeving doet dan door het warme licht goudachtig aan. Dit noemen we dan ook het gouden uur. Op 7 mei jl. heb ik onderstaande foto aan de Waddenzee tijdens het gouden uurtje gemaakt.

Het gouden uur aan de Waddenzee

Je ziet aan bovenstaande foto’s dat het licht, de kleuren en de sfeer tijdens het blauwe uur en het gouden uur behoorlijk van elkaar verschillen.

Ik fotografeer graag aan het water. Zeker de Dollard en de Waddenzee vind ik bij eb erg interessant. Bij eb zie je allerlei structuren in het landschap, die bij vloed niet zichtbaar zijn. Toen ik aan de Waddenzee stond, was het tevens vloed. Het is algemeen bekend, dat er wordt gewaarschuwd voor de gevaren van het opkomend water. Toen ik daar aan de Waddenzee stond, werd het me wel duidelijk waarom. Onderstaande foto’s zijn vanaf hetzelfde standpunt genomen met maar een tijdsverschil van 6 minuten. Je kunt zien hoe snel het water opkomt. Als je tijdens de vloed midden op het wad bent , blijft je weinig tijd het droge op te zoeken. Ik was in ieder geval blij, dat ik onderaan de dijk stond.

Waddenzee bij vloed (1) Waddenzee bij vloed (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *