Winterse Reiderwolde

Na een nacht met sneeuwbuien ben ik maar weer eens naar het natuurgebied de Reiderwolde geweest. Dit is een vrij nieuw natuurgebied dat ligt tussen Winschoten en Beerta. In het natuurgebied is een heuvel en op die heuvel staat een rode uitkijktoren. Vanaf dit punt heb je een wijds uitzicht tot aan Beerta, Finsterwolde, Winschoten en Blauwestad.

Uitzicht naar Beerta en Finsterwolde

In de uitholling van de heuvel is een amfitheater gevestigd. Dit theater is ondermeer bestemd voor voorstellingen.

Amfitheater Reiderwolde

Weet je wat dit natuurgebied, naast het gegeven dat het betrekkelijk nieuw is, zo bijzonder maakt? Reiderwolde is het eerste grote particuliere natuurinrichtingsproject in Nederland. Een aantal boeren uit de omgeving zijn eigenaar van dit natuurgebied. Eerder was dit natuurgebied namelijk landbouwgrond. De eigenaren ontwikkelen en beheren nu samen met andere partijen, zoals bewoners van omliggende dorpen, de natuur in Reiderwolde. In dit gebied zijn bos, struweel (lage bosjes), open water, moeras en bloemrijke graslanden aangelegd.

Natuur in Reiderwolde

Om bewoners, wandelaars en fietsers van dit moois te kunnen laten genieten, zijn er tevens paden aangelegd en picknickbanken geplaatst. En als je op de heuvel staat, zie je als bezoeker van dit gebied nog net iets meer.

Uitzicht vanaf de heuvel Reiderwolde

Ik vind dit een mooi stukje Oldambt. Elke keer wanneer ik door dit gebied wandel of fiets, is het genieten. Genieten van de rust en van de natuur wat zich hier al heeft gevestigd. Het duurt misschien even, maar de natuur gaat zich hier vast wel verder ontwikkelen. Een goede basis is hiervoor immers al. En wat mij betreft, mag dat. Reiderwolde bewijst dat nieuwe ontwikkelingen in een landbouwgebied waardevol en duurzaam kunnen zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *