IJsvogels

De ijsvogel is een kleurrijke verschijning in het Nederlandse landschap. De mooie blauw met oranje gekleurde vogel valt hier gelijk op. Vaak zie je in een flits een blauw vogeltje aan je voorbij gaan. Soms zijn ze zo snel dat het je in eerste instantie niet eens opvalt. Maar als ze even blijven zitten, zie je echt hoe mooi de ijsvogel tegen de achtergrond afsteekt.

Ijsvogel (1) Ijsvogel (2)

Een aantal jaren achtereen ging het slechter met de populatie van de ijsvogel. Kennelijk gaat het nu iets beter, want ze worden weer meer waargenomen. Desondanks heb ik eerder niet het genoegen gehad de ijsvogel te mogen fotograferen.

 

Op een gegeven moment kwam ik via mijn contacten bij vogelhut “Rond de waterplas” terecht. Na contact gelegd te hebben met de eigenaar, Harmjan, mocht ik met een goede vriend een dag gebruik maken van de vogelhutten. Tjonge, wat hebben we een geweldige dag gehad. Er bleken bij de vogelhut maar liefst twee ijsvogels te zitten. Het leukste was dat we de ijsvogels van betrekkelijk dichtbij konden fotograferen. Dit hadden we nog niet eerder meegemaakt.

Ijsvogels (3)

Een van de ijsvogels, het vrouwtje, bleef de hele tijd bij de vogelhut zitten. Het mannetje daarentegen was de meeste tijd onderweg. Soms kon het vrouwtje minutenlang rustig op een tak blijven zitten.


Ijsvogel (4)

Het vrouwtje was bovendien erg alert. Af en toe zag je aan haar dat ze de lucht boven haar goed in de gaten had. Wanneer komt het mannetje terug?

Ijsvogel (5)

 

 

En dan zag je een blauwe flits aan de vogelhut voorbij komen. Aan het vrouwtje te zien, was het mannetje weer terug. Soms vloog hij rakelings over haar heen.


Ijsvogel (6)

 

 

 

 

 

Het is niet zonder reden dat het vrouwtje het mannetje graag terug zag komen. Zodra ze het mannetje in het vizier had, vloog ze naar hem toe. Hij was kennelijk op zoek gegaan naar iets te eten en had namelijk iets lekkers voor haar meegenomen.

Ijsvogel (7)

Tja, als er al twee zijn dan heb je grote kans dat het er uiteindelijk meer gaan worden.

Ijsvogel (8)

 

 

 

 

 

 

Als het mannetje onderweg was, kwam het vrouwtje weer vlakbij de vogelhut zitten. De meeste tijd bracht ze door met het poetsen van haar mooie verenkleed of met het “rekken en strekken”. Eerst de ene vleugel en dan de andere. Zo mooi als een ijsvogel ook is, het gaat kennelijk niet vanzelf.

Ijsvogel (9) Ijsvogel (10) Ijsvogel (11) Ijsvogel (12) Ijsvogel (13)

 

 

 

 

 

 

Mocht je een keer de ijsvogel van dichtbij willen fotograferen dan kun je met Harmjan contact opnemen. Hij vindt het leuk dat mensen gebruik willen maken van zijn vogelhut. Naast de vogelhut, waar je de ijsvogels kunt zien, heeft Harmjan een vogelhut met een vijver gemaakt. Hier heb je de mogelijkheid nog meer soorten te fotograferen. Het is echt de moeite waard een bezoekje te brengen aan vogelhut “Rond de waterplas”. Meer informatie kun je vinden op Facebookpagina @vogelhutveendam of via www.tuinenzorg.nl.

Ijsvogel (14) Ijsvogel (15) Ijsvogel (16)

3 gedachten over “IJsvogels

  1. Leuk verhaal, Petra! Wat een schitterende foto’s. Bedankt voor de tip over de locatie. Groet, Yim

  2. Hoi Petra,
    fantastische serie en erg compleet ook 🙂
    Alles staat er op. Voedseloverdracht, paring, veertjes poetsen enz. Super.
    Groet, Geert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *