Een deels bevroren Oldambtmeer en het licht

Donderdag 5 februari 2015

Het is vandaag de hele dag mooi weer. De zon is er de hele dag bij en dat bij een temperatuur rond het vriespunt. Wetende dat zo’n stralende dag meestal met een mooie zonsondergang eindigt, besluit ik aan het eind van de middag naar het Oldambtmeer te gaan. Het uitzicht over het Oldambtmeer is geweldig. Daarbij komt dat ik een zonsondergang aan het water toch het mooist blijf vinden.

Uit ervaring weet ik dat een zonsondergang op eenzelfde plek niet de hele tijd gelijk blijft. Het licht verandert continu en daarmee het landschap. En als je zelf even een andere plaats inneemt, krijg je in korte tijd hele verschillende plaatjes. Het is leuk om dit te testen en achteraf het resultaat te zien van soms kleine wijzigingen. In deze blog laat ik jullie het resultaat zien van zulke veranderingen.

Bij het Oldambtmeer aangekomen, is de zon nog niet helemaal onder. Ik maak een foto van datgene wat ik voor me zie.

Het Oldambtmeer

Ik zoom met de camera in op het deels bevroren Oldambtmeer. Dit met de bedoeling om de reflecties van de ondergaande zon op het meer duidelijker te laten zien. Je ziet ook dat, doordat je een deel van het landschap neemt, de kleuren en de sfeer op de foto iets anders zijn dan wanneer je het geheel ziet.

Het Oldambtmeer

Wanneer de zon helemaal onder is, besluit ik een paar meter verder te lopen. Op die plek ligt een steiger. Het is nog vrij licht. Met een redelijke sluitertijd is het nog goed te doen. De lucht kleurt mooi. Dit lijkt me een mooie plek en een goed moment om een foto te maken. Op onderstaande foto is duidelijk te zien dat de kleuren weer veranderd zijn ten opzichte van de eerder genomen foto’s. En dat terwijl er niet veel tijd tussen de genomen foto’s zit.

Het Oldambtmeer

Ik loop verder de steiger op. De lucht verandert. De kleuren worden koeler naarmate het donkerder wordt. De sluitertijden worden nu erg lang. Het verschil met een eerder moment is nu duidelijk zichtbaar.

Het Oldambtmeer

Je ziet dat binnen een tijdsbestek van een half uur het landschap alleen al door het licht verandert. En als je zelf even een andere plek inneemt, kan dat een groot verschil maken.

Hiermee laat ik jou tevens zien, waarom ik het Oldambt zo mooi vind. Door de verschillende jaargetijden, de wisselende weersomstandigheden en het licht dat op elk moment van de dag anders is, zie je het landschap steeds veranderen. Dat maakt dat het landschap in het Oldambt eigenlijk nooit saai hoeft te zijn.

2 gedachten over “Een deels bevroren Oldambtmeer en het licht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *