De Blauwe Roos

De Blauwe Roos is een rotonde bij Winschoten, die eigenlijk voor een goede doorstroming van het verkeer zou moeten zorgen van en naar Winschoten, A7, Beerta en Finsterwolde. Echter zodra de Beersterbrug open heeft gestaan, is er totaal geen sprake meer van een doorstroming van het verkeer, laat staan een goede. Het verkeer komt vast te staan en dat vaak tot aan de Beersterweg in Winschoten toe. Dit leidt tot grote ergernis bij vele automobilisten, die dan op de rotonde lopen te foeteren. Een veel gehoorde argument is dan dat de rotonde niet goed is aangelegd of berekend is op veel verkeer. Duidelijk is wel dat men kennelijk nog geen goede oplossing voor de problemen heeft gevonden.

Ik heb echter de indruk dat rijgedrag op de rotonde ook een grote rol speelt bij deze slechte doorstroming. Als je namelijk op de rotonde rijdt, heb je immers gewoon voorrang. En juist dat schijnen veel automobilisten niet te weten of daar in ieder geval geen rekening mee te houden. Ze blijven op de rotonde staan om het verkeer op de andere wegen voor te laten gaan. Heel vriendelijk natuurlijk, maar dat draagt niet bij aan een goede doorstroming. Dan loopt volgens mij het verkeer op de rotonde juist vast en is van doorstroming geen sprake meer.

De Blauwe Roos is meer dan alleen een belangrijke verkeersader bij Winschoten. Als je goed oplet, zie je ’s avonds dat er een aantal accenten van de Blauwe Roos mooi zijn belicht. Ik dacht, blijf hier even stilstaan om een keer de nadruk op de positieve aspecten van de Blauwe Roos te leggen.

Zo is ’s avonds het metselwerk aan de buitenkant van de rotonde verlicht. De weerspiegeling ervan in de aangelegde waterpartijen maakt het plaatje compleet.

De Blauwe Roos

 

 

 

 

 

 

Dit is het beeld op één van de uitvalswegen. Het verkeer van en naar de rotonde is op die wegen gescheiden. Zodra de verlichting wordt ontstoken, heeft de rotonde een fraaier aanblik.

De Blauwe Roos

Om een veiligere situatie voor fietsers te waarborgen, is onder de toe- en afrit van de A7 een fietstunnel gerealiseerd. Ook deze tunnel is ’s avonds mooi verlicht. Naast het gegeven dat verlichting het gevoel van veiligheid vergroot, voegt deze verlichting aan de tunnel net even iets meer toe.

Fietstunnel bij de Blauwe Roos

Fietstunnel bij de Blauwe Roos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *